ANAF a pus ochii pe o nouă categorie de români. La ușa cui vrea fiscul să se instaleze acum și ce trebuie să facă aceștia

de: Cojocaru Cristian
12 02. 2023

ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală ia în vizor o nouă categorie de români. Alfă cine sunt aceștia și ce trebuie să facă de acum înainte în ceea ce privește veniturile realizate.

ANAF a publicat pe site-ul oficial „Broșura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacționarea jetoanelor nefungibile” sau, așa cum sunt cunoscute în termenul scurt și utilizat la scară largă, NFT.

Potrivit ultimului anunț, românii care obțin venituri din tranzacționarea jetoanelor nefungibile, cât și cele în natură cum ar fi produse, servicii, călătorii sau alte beneficii, vor trebui declarate pentru a putea fi impozitate, acestea făcând parte din categoria veniturilor care sunt impozabile.

„Un jeton nefungibil (NFT, după termenul englezesc non-fungible token) este o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fişiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc.

Deşi fişierele în sine pot fi copiate jetoanele infungibile care le sunt asociate sunt consemnate şi monitorizate în permanență în registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumpărătorilor dovada dreptului de proprietate. Registrele folosite la scară largă, precum Ethereum, Bitcoin Cash, Flux etc., au fiecare câte un ansamblu de standarde ce reglementează utilizarea NFT.

Jetoanele nefungibile pot fi folosite pentru comercializarea creațiilor digitale, cum ar fi arta digitală, articolele din jocurile video şi muzica. Totuşi, atât fişierul ce conține creația originală, cât şi orice copie a sa pot fi accesate de oricine, nu doar de proprietarul jetonului.”, se arată pe site-ul instituției.

ANAF vine cu noi obligații pentru o categorie de români

Instituția anunță că persoanele care obțin venituri din vânzarea NFT-urilor pe platformele special destinate acestui tip de tranzacții intră sub incidența Legii nr.8/1996 care face referire la drepturile de autor și drepturile conexe. Astfel au obligația de a declara veniturile respective, chiar dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României sau peste hotare.

Veniturile respective trebuie să fie incluse în Declarația unică cu privire la impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de către persoanele fizice, potrivit art.71, art.721, și art.73 din Codul Fiscal. De asemenea, creatorul de conținut are aceeași obligație legală și în cazul vânzării repetate (NFT royalties).

Persoanele care doresc să afle mai multe informații despre acest lucru se pot informa din sursele puse la dispoziția lor de către ANAF, după cum urmează:

  • pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – www.anaf.ro;
  • telefonic, la numărul 031.403.91.60;
  • la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul unităților fiscale teritoriale.